“BespaarCase is voor mij een manier om met bedrijven in gesprek te komen, een beetje als een breekijzer voor het gesprek,” zegt Rien Kok van IslandSolar. Hij begint dus niet over zonnepanelen, zonneboilers of spouwdaken. Tenzij daar een specifieke vraag naar is. Kok wil het MKB meekrijgen in energiebesparing en dat begint met ‘meten is weten’.

“De uitkomsten van de monitoring leiden vanzelf naar een volgende logische stap. Ik kom met mijn zonnepanelen achterin de rij. Het is nu eenmaal economisch verstandiger om eerst andere dingen te doen, zoals verhinderen dat energie wordt gemorst.”

Inspelen op gedrag

Vanuit de overtuiging dat energie van meerdere kanten beschouwd moet worden, besloot Kok de stap te maken naar het opzetten van een coöperatie van ondernemers met verschillende disciplines, met ieder hun eigen specialisme op energiebesparing, zoals Kok het noemt. “We misten een manier om iets te doen met het gedrag van mensen inzake energiegebruik. Toen ik Hendry (Klooster, van BespaarCase) hoorde wist ik: dat is wat er ontbreekt! Want waarom verbruiken we zo veel energie als we nu verbruiken? Het paste in het verhaal. En het werkt. Ik hoef maar te noemen dat besparingen rond de 10 a 20% liggen, zonder grote investeringen, en ik zit aan tafel bij ondernemers.”

“Ik heb klanten die specifiek voor zonnepanelen komen: particulieren of boeren met asbestplaten op het dak die ik help om hun nieuwe dak terug te verdienen met zonnepanelen. Dan begin ik niet over energiemonitoring. Particulieren vinden het te duur. Als het echter een boer is die bijvoorbeeld ook verpakkingen doet, soms een koelcel heeft, dan wordt het wel interessant om het te hebben over monitoring.

Naast de BespaarCase voor kleinverbruik is er de BespaarCase voor grootverbruikers, van meer dan 100.000 kWh. Gemiddeld verdienen zij binnen twee jaar de investering terug, enkel door bewustwording en aanschaf van bijvoorbeeld een beweging-sensor om het licht in een grote fabriekshal uit te doen als er niemand is, dat kost niets. Of door de compressor ’s nachts niet meer aan te laten slaan.”

Zichtbaar maken

“Je maakt dingen zichtbaar met monitoring. Ik heb weleens gezien dat een klant ’s nachts meer gas verbruikte dan overdag. Hij zette de ouderwetse thermostaat ’s nachts 1 graad lager en dat is door afkoeling buiten ’s nachts te weinig. En dat terwijl je met je smartphone je thermostaat van afstand lager en hoger kunt zetten, voordat jij er bent.”

“Ik ben nog niet zo lang bezig, maar krijg enthousiaste reacties. Voor grote systemen neem ik graag Hendry Klooster van BespaarCase mee, voor het geval er technische vragen komen.” Kok is altijd erg geïnteresseerd geweest in techniek, energie en milieu. Hij had als een van de eersten dubbel glas, de verbeterde rendementsketel, et cetera. Zijn motivatie? “Als we bezig blijven alles het milieu in te gooien en fossiele brandstoffen op blijven stoken, dan zijn we ten dode opgeschreven.” En het beleid vindt hij op punten niet bepaald ondersteunend: “belachelijk dat grootverbruik minder wordt belast.”

Zijn interesse wijt Kok aan zijn verhuizing naar Zeeland als kind. Als hij dan terugkeerde naar Hoogvliet, het dorp waar hij eerder had gewoond, vroeg hij zich af of hij altijd in die lucht had geleefd. Wat hij normaal vond als klein kind, kon hij zich later niet meer voorstellen. Hij trekt het lijntje door: “Wat wij nu normaal vinden in ons energieverbruik, vinden we niet meer normaal als we eenmaal bewust erover zijn.”

Meer informatie

Wilt u weten hoe en hoeveel uw bedrijf kan besparen met BespaarCase? Neem dan snel contact met ons op via support@bespaarcase.nl of via tel. 08 58 77 11 15.