“Als partner van BespaarCase zijn we al jaren op zoek naar een goede manier om ook grootverbruik-klanten te kunnen helpen met energiemonitoring. Uiteindelijk draait alles om de juiste berichtgeving op het juiste moment, zodat een eindgebruiker zijn energiebalans onder controle kan houden. Maar het begint allemaal met de juiste hardware. In samenwerking met Bespaarcase hebben we de “Bespaarcase Box” kunnen introduceren. Een geavanceerde energiemeter met simkaartje, gekoppeld aan ons Energieplatform”, vertelt Huub van Iwaarden van Enelogic.

Enelogic zet energiedata om in begrijpbare, activerende en mooie overzichten voor eindgebruikers. De Bespaarcase Box is een van de mogelijkheden om de energiedata aan te leveren, erg geschikt voor grotere aansluitingen en ook voor tussenmetingen. Bijvoorbeeld handig om de hoofdmeter, liften en koelmachines apart te monitoren. Wat verbruikt deze apparatuur gedurende het jaar?

Alles begint met inzicht

Laatst waren we bij een klein dorpshuis op bezoek. De gemeente wilde daar graag zonnepanelen op leggen, maar gelukkig waren we net op tijd ingeschakeld om eerst het inzicht te verschaffen.

Het (kleine) dorpshuis had een elektriciteitsverbruik van 15.000 kWh per jaar en werd eigenlijk maar twee dagen per week gebruikt. Er bleek veel oude (afgedankte) apparatuur te staan, met de bijbehorende energieverspilling. Denk hierbij aan kopieermachines, printers, servers, audio apparatuur, (verwarmde) biljarttafels, etc. Veel van deze apparatuur werd eigenlijk nooit gebruikt.

Met enkele ingrepen is het verbruik nu verlaagd naar 5.000 kWh per jaar. Een gedeelte van deze energie wordt nu opgewekt door zonnepanelen en de zonnepaneleninstallatie is een stuk kleiner dan wat was begroot, dit allemaal door eerst inzicht te krijgen.

 

Constante ontwikkeling

De energiewereld staat niet stil en daarom wordt ons Energieplatform constant verder ontwikkeld. Met iedere paar weken wel nieuwe functionaliteiten. Het platform wordt onder meer verbeterd naar aanleiding van de opmerkingen van gebruikers. Van alle functies wordt ook bijgehouden hoe vaak ze worden gebruikt. Wordt een functie niet gebruikt? Dan wordt deze verwijderd.

Alle functionaliteiten worden zelf ontwikkeld en onderhouden. Geen derde partijen, maar gewoon rechtstreeks contact met de gebruikers. Deze korte lijntjes zijn overal terug te vinden in de organisatie van BespaarCase.

 

Probeer het zelf!

We nodigen iedereen van harte uit om ook aan de slag te gaan met energiemonitoring van BespaarCase. Heeft u een slimme meter? Dan kan dit al op een heel laagdrempelige manier. Neem contact op voor meer informatie, graag tot ziens bij BespaarCase, graag tot ziens bij Enelogic!

Huub van Iwaarden
Chief Happiness Officer – Team Enelogic