“Als je onze meters op de slimme meter hebt geïnstalleerd kun je op pc of tablet gedetailleerd volgen hoe je energiegebruik verloopt,” aldus Huub van Iwaarden van Enelogic, de ontwikkelaar van het energiemonitoringssysteem BespaarCase. “Met de analyses van energieverbruik per uur, per gebouw, in vergelijking met de buitentemperatuur en specifieke technische waarden wordt het duidelijk waar de besparingen in jouw bedrijf mogelijk zijn.”

Voortdurend in ontwikkeling

Het systeem dat begon als een systeem gericht op de particuliere markt, is doorontwikkeld voor de zakelijke markt, vertelt Van Iwaarden. “De systemen die er voor de zakelijke markt bestonden waren vooral gericht op technische mensen of gebouwenbeheerders. Ons systeem vertaalt deze technische en financiële gegevens in heldere analyses waardoor je ook zonder veel kennis erover snapt waar je kunt besparen.” De opzet is flexibel: de informatie die verschijnt kan passend worden ingesteld naar behoefte en expertise in jouw organisatie. Niet ieder bedrijf is tenslotte even complex in technische zin.

BespaarCase doet de installatie van de meters, factureert bij de klant, en levert de ontwikkelaars van Enelogic de informatie die ze nodig hebben om het systeem nog verder te ontwikkelen. “Ze zijn de schakel tussen onze dienst en de zakelijke eindgebruiker. Onlangs kregen we het verzoek van hen om specifieke kenmerken die nodig zijn bij tankstations erin te verwerken. Omdat zij over de vloer komen bij de klanten kunnen wij het systeem voortdurend verder ontwikkelen en nog completer maken, waardoor we nog beter de zakelijke markt kunnen bedienen,” aldus Van Iwaarden.

Label en energiescan zeggen niets over je energierekening

“Veel bedrijven zijn door de grote energiebedrijven geadviseerd om een energiescan te doen. De meeste gebouwen hebben inmiddels ook een energielabel. Maar zowel energiescan als energielabel zeggen echter niets over een lage energierekening. Aan de hand van het gebruik kun je meer zeggen over bespaarmogelijkheden voor een lagere rekening. Een gebouw kan goed geïsoleerd zijn, toch zegt dit niet veel over het gasverbruik. Het is handiger omgekeerd te werk te gaan: aan de hand van gasverbruik, advies geven over welke isolatie kan helpen.”

We hebben door EU-doelstellingen als gebruikers nu via de slimme meters gemakkelijker toegang tot gegevens. Omdat deze gegevens onvoldoende worden geanalyseerd levert dit nog beperkt slimheid op. “Isolatie zonder verbruikskennis kan leiden tot geringe en tot geen besparing,” vertelt Van Iwaarden. “Oudere gebouwen worden bijvoorbeeld vaak minder verwarmd, juist omdat ze slecht geïsoleerd zijn. Na isolatie kan dan blijken dat er geen energiebesparing plaatsvindt, maar dat de rekening juist is gestegen, omdat nu meer energie gebruikt wordt. En bij dorpshuizen worden LED-lampen ingezet voor enkele uren, terwijl die pas een besparing opleveren als deze 24 uur branden. Er zijn betere investeringen mogelijk als je meer inzicht krijgt in energieverbruik.”

Isolatie interessanter dan zonnepanelen

De jonge ondernemer (26 jaar), opgeleid in energietechniek, heeft gemerkt dat veel bedrijven niet geïnteresseerd zijn in energie besparen. “Ze willen voorkomen plotseling een hoge energierekening gepresenteerd te krijgen. En anderen willen gewoon zonnepanelen, ook al is isolatie vele malen interessanter .” Van Iwaarden verzucht: “Marketing blijkt zo veel belangrijker te zijn dan de technische waarheid. Dit is de eeuw van de energie, er zal iets moeten gebeuren. Dat gebeurt niet met alfa oplossingen voor bèta-problemen. Dorpshuizen worden nu vol gelegd met zonnepanelen voor 10.000 kWh per jaar, terwijl ze met een simpele ingreep het eigen verbruik soms wel kunnen halveren.”

De meerwaarde van een goed monitoringssysteem – zoals dat van BespaarCase – wordt duidelijk: “Je kunt goed aantonen wat de meest rendabele stappen zijn om met isolatie te beginnen, waarmee energie wordt bespaard met korte terugverdientijd. Dan kun je daarna je bespaarde geld inzetten voor verdere besparingsmaatregelen of andere investeringen.”

Meer informatie

Wilt u weten hoe en hoeveel uw bedrijf kan besparen met BespaarCase? Neem dan snel contact met ons op via support@bespaarcase.nl of via tel. 08 58 77 11 15.